IMG_3022

Datawarehouse

Al je data centraal op 1 plek voor diepgaandere analyses en inzicht? Lees hier wat een datawarehouse voor jou kan doen of neem direct contact op. 

google-bigquery

Wat is een datawarehouse?

Tegenwoordig is er een zee aan data beschikbaar, uit verschillende bronnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende analytics systemen, ERP en CRM systemen. Deze losse data silo’s zorgen voor verschillende inzichten en klantreizen. 

Om deze zee aan data te structureren is er een data warehouse.  Een datawarehouse zorgt ervoor dat de data op 1 centrale plek is opgeslagen. Het datawarehouse fungeert als centrale database van alle systemen waarmee geavanceerde analyses, rapportages en dashboards uitgevoerd kunnen worden. 

De voordelen van een datawarehouse

Een datawarehouse brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo kan er door middel van automatisering tijd bespaard worden door snellere analyses en data verwerking. En is er met een datawarehouse altijd toegang tot historische data. Bij veel toolings zie je tegenwoordig een maximale tijdsperiode waarin data beschikbaar is op het platform. Bij Google Analytics 4 en Search Console is dat ongeveer anderhalf jaar.

Data kan uit verschillende bronnen worden gehaald, zowel off- als online, om vanuit hier 1 inzichtelijk beeld te vormen. Door het combineren van de verschillenden databronnen creeer je een Single Source Of Truth voor rapportages en KPI’s. Ook kan een datawarehouse door de combinatie van databronnen meer inzicht creëren in een volledig klantbeeld. Welke geanalyseerd kan worden om vanuit hier meer waarde te brengen voor klanten. 

Daarnaast zijn datawarehouses uitermate geschikt om machine learning algorithms op los te laten en hiermee de data uit het datawarehouse te activeren. Met machine learning wordt er gezocht naar uitzonderingen die een probleem kunnen signaleren, of veel voorkomende gebeurtenissen die een gewenst resultaat impliceren. Met deze informatie kunnen vervolgens business beslissingen op gebaseerd worden.

Data-team (1)
Datawarehouse

Datawarehouse aanpak

Voor het implementeren van een datawarehouse zullen wij de verschillende stadia doorlopen. Allereerst plannen en inventariseren, hierin wordt gekeken naar de business vraagstukken, welke databronnen er nu zijn of gebruikt gaan worden en wordt er een planning en roadmap opgesteld. 

De volgende stap is het integreren van alle relevante databronnen op 1 centrale plek. Hierna wordt de data verder schoongemaakt en getransformeerd zodat deze netjes opgeslagen wordt. 

Data set

Interesse in een datawarehouse of benieuwd naar wat wij op dit gebied kunnen beteken voor jou organisatie? Neem contact op met 1 van onze datawarehouse specialisten. Of wil je meer weten over datawarehousing? Lees dit artikel 

Just Justa fotografie

Geintereseerd? Neem contact op

Op zoek naar een duurzame partner die je op basis van onafhankelijk advies ondersteunt in Datagedreven Digital Advertising? Laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op.