Semrush

Case Semrush: Hoe koppen effectief te gebruiken

Iedere twee weken schrijft senior SEO-consultant Koen Leemans over een interessante SEO A/B-test case. De tests zijn uitgevoerd samen met Semrush en hun testing tool SplitSignal. 

Als je betrokken bent geweest bij het schrijven of optimaliseren van inhoud vanuit een SEO-perspectief, heb je waarschijnlijk nagedacht over de meest optimale kopstructuur voor jouw inhoud. Google heeft onlangs opnieuw bevestigd dat om te begrijpen waar de inhoud van een webpagina over gaat, ze naar verschillende dingen kijken, zoals koppen. Correct gebruik van semantische HTML kan inhoud zinvoller maken. In ruil daarvoor helpt het zoekmachines de pagina een beetje beter te begrijpen.

Koppen worden gedefinieerd in de HTML van een pagina. Ze bieden hiërarchie en helpen gebruikers en zoekmachines om tekstuele inhoud te lezen en te begrijpen. Koppen laten zien welke delen van de inhoud van het grootste belang zijn. Er zijn zes soorten koppen: H1 tot en met H6, waarbij H1 de belangrijkste is en H6 de minst belangrijke.

Voor een groot e-commerce bedrijf in Nederland hebben we de koppen op hun categoriepagina's geherstructureerd om te zien of het een verschil zou maken in termen van organische prestaties.

De hypothese

De betreffende website had de kopstructuur als volgt opgezet:

We zagen dat de H3-subkoppen van de website niet noodzakelijk subonderwerpen waren van de vorige H2-kop, maar, vanuit een hiërarchisch perspectief, subonderwerpen van de H1-kop van de pagina's.

We wilden valideren of het herstructureren van de H3-koppen op hun categoriepagina's naar H2-koppen een positief effect zou hebben op organisch verkeer, dus dat hebben we gedaan.

De test

We hebben SplitSignal gebruikt om de test op te zetten en te analyseren. 335 categoriepagina's werden geselecteerd als variant of als controle. Voor de test hebben we de H3-koppen van de website gewijzigd in H2-koppen, met het idee dat het zoekmachines een betere weergave van de inhoud van webpagina's zou geven:

De resultaten

We zagen dat organisch verkeer (het aantal klikken) naar de geteste pagina's beter presteerden dan onze gemodelleerde controlegroep. Dit betekent dat het verkeer naar de variantgroep beter presteert dan voorspeld en dat de test positief is. 

Nadat we de test 21 dagen hadden uitgevoerd, zagen we een toename van 4,5% in klikken, met een betrouwbaarheidsniveau van 99%. Dit geeft aan dat de toename in klikken te wijten is aan de optimalisatie die we hebben doorgevoerd.

Waarom

Zoals in het begin vermeld, kan het juiste gebruik van semantische HTML inhoud zinvoller maken. De hiërarchische koppenstructuur was niet optimaal voor de betreffende website. Ze nesten bepaalde koppen als H3-koppen, waarbij het logischer zou zijn om een ​​H2-kop te gebruiken, omdat de koppen subonderwerpen waren van de H1-kop van de pagina's. Door de koppenstructuur te optimaliseren, konden we zoekmachines de juiste signalen geven.

Uit analyse van de gegevens blijkt dat de geteste pagina's beter gingen presteren in de zoekresultaten. We zagen niet alleen een toename van het aantal klikken, maar we zagen ook een toename van het aantal vertoningen, wat suggereert dat de geteste pagina's relevanter werden voor verschillende zoekopdrachten waarvoor de pagina's werden gerangschikt. 

Deze test valideert dat je als SEO-professional moet nadenken over en experimenteren met je kopstructuur om zoekmachines (en gebruikers) het best mogelijke antwoord te geven. In ruil daarvoor kun je meer uit jouw organische prestaties halen. 

Gezien de impact die dit kan hebben op de algemene zoekprestaties, is het een goed idee om deze 'kleine' optimalisaties grondig te testen. Voor de website in kwestie was dit een echte eye-opener en maakte het de weg vrij voor veel gedetailleerder testen.