Frames: (toch) gewoon niet doen!

 

De SEO-dokters Eduard Blacquière, Dylan Mouthaan en Joost de Valk geven u, door middel van SEO site clinics, advies op het gebied van zoekmachineop- timalisatie. Meerdere webshops hebben zich gemeld voor controle. Hieronder vindt u de adviezen van de SEO-dokters voor één van de aanmeldingen: Huisdierendokter.nl.

De adviezen van de SEO-dokters zijn gericht op een specifieke website, maar de tips zijn doorgaans ook toepasbaar op andere sites. U kunt de aanbevelingen dus gebruiken voor uw eigen webshop.


Website: Huisdierendokter.nl

Wat er wel goed gaat
In dit artikel wordt vaak bericht over wat er niet goed gaat bij een webshop, dit keer wordt allereerst stilgestaan bij wat er wel goed gaat. De website Huisdierendokter.nl bevat namelijk heel veel relevante informatie over alle aandoeningen en bijbehorende geneesmiddelen. Dat is in ieder geval een sterk pluspunt, voor zowel bezoekers als voor zoekmachines.

Wat er vanuit SEO-optiek met name goed gaat, is dat alle onderwerpen en bijbehorende pagina’s een duidelijke focus hebben. Elke pagina gaat over niet meer en niet minder dan één afgebakend onderwerp. En als er een ander onderwerp aan bod komt, verwijst de website hiernaar. Ook enkele belangrijke SEO-basiszaken, waaronder een relevante ingevulde paginatitel (title) en eerste kop (h1), zijn in orde. Deze structuur blijft ook voor Google niet onopgemerkt, waardoor Google goed snapt waar elke pagina over gaat. Je kunt twisten over het uiterlijk van Huisdierendokter.nl, maar Google kan er prima mee uit de voeten.

Frames
‘Maar de website gebruikt frames en dat is toch niet goed voor SEO?’ Van oudsher: ja. Maar Google en andere zoekmachines staan ook niet stil. Sterker nog, Google heeft alle pagina’s van Huisdierendokter.nl keurig gevonden en in de index opgenomen. Toch zijn er twee belangrijke redenen waarom u geen gebruik moet maken van frames:

Accessibility
Accessibility, oftewel de toegankelijkheid van de website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blinden of slechtzienden die websites bekijken met behulp van een tekstbrowser. Zo’n browser raakt de weg kwijt en ziet een combinatie van frames niet als één website. Ondanks dat zoekmachines in een hoog tempo ontwikkelen, kunt u zoekmachines
nog steeds het beste vergelijken met een blind persoon die de website middels een tekstbrowser bekijkt. Denk bij accessibility ook aan mobiele apparaten. Webbrowsers van mobiele apparaten zijn ook minder geavanceerd en kunnen evengoed vaak moeizaam overweg met technieken als frames.

Geen deeplinks
Misschien wel het belangrijkste nadeel van frames wat betreft SEO is dat bezoekers alleen naar uw homepage kunnen linken. Dat betekent dat mensen niet direct naar een specifiek onderwerp op Huisdierendokter.nl kunnen linken. Het nadeel hiervan is dat de linkwaarde van inkomende links niet bij relevante onderwerp pagina’s terechtkomt, maar bij de homepage blijft ‘steken’.

Een opfrisser
Eerlijk is eerlijk, Huisdierendokter.nl heeft geen eigentijdse uitstraling en kan best een opfrisser gebruiken. Vanuit conversieoogpunt is er in ieder geval mnog veel winst te boeken. Opvallend is de navigatie die onderin de website staat. Bezoekers zien dit snel over het hoofd of ze verwarden het met een footer; mensen begrijpen dit simpelweg niet. Daarnaast bevatten de pagina’s vaak veel tekst; met meer witruimtes in deze teksten, zal het beter leesbaar zijn. Ook het toevoegen van (extra) afbeeldingen maakt de pagina’s beter lees- en scanbaar voor bezoekers. Afbeeldingen dienen daarnaast het doel om de soms complexe onderwerpen beter uit te leggen. De website Huisdierendokter.nl dient duidelijk een informatief doel. Maar je kunt er ook producten bestellen. Een probleem is dat de bestelknoppen vaak laag in de pagina staan en pas zichtbaar zijn na scrollen. Ook is de bestelbutton klein, waardoor niet direct in één oogopslag is te zien dat je producten kunt bestellen.

Het zoekresultaat
Na het stellen van een vraag doormiddel van een zoekopdracht, bekijkt een zoeker de zoekresultaten. Een zoek resultaat bestaat uit een combinatie van de paginatitel, de meta description en de url. Het zoekresultaat van  Huisdierendokter.nl is in de basis relevant voor de betreffende pagina, maar kan nog verder worden geoptimaliseerd. Met name de meta tag description biedt ruimte voor optimalisatie aangezien deze nu erg kort is en niets toevoegt aan de titel van het zoekresultaat. Breid de meta description voor elke pagina uit tot een volledige en relevante beschrijving en geef zoekers een reden om door te klikken.

Kijk voor een overzicht van de laatste artikelen van de SEO dokter.