Zoekmachine optimalisatie

Zo komt jouw content in Google Nieuws

 

Google biedt veel verschillende kansen om als merk of bedrijf online zichtbaar te zijn. Een waardevolle kans is Google News. Sinds 2002 is het mogelijk om via dit platform op zoek te gaan naar nieuws. Google News verzamelt nieuwsitems uit de hele wereld, groepeert gelijksoortige artikelen en weergeeft de meest interessante artikelen aan de lezer. Het voordeel van Google News is dat je snel nieuws kan verspreiden onder een groot publiek.

Wat is Google Nieuws?

De nieuwsservice biedt veel kansen om zichtbaar te worden. Er zijn verschillende plekken waar Google nieuwsartikelen weergeeft:

 • Nieuws tab binnen Google zoeken
 • Voorpaginanieuws binnen Google zoeken
 • News.google.com 

Nieuws tab in de zoekmachine

Vind verschillende nieuwsartikelen onder het tabje nieuws in Google. Dit tabje vind je terug in de zoekmachine van Google. Hier vind je nieuwsartikelen die aansluiten op het gekozen zoekwoord. 

Top stories (voorpaginanieuws)

Op nieuwsgerelateerde zoekwoorden verschijnt het voorpaginanieuws in de zoekresultaten. Een mooie plek om veel ruimte te claimen in de zoekresultaten. 

Google News

Ook heeft Google News een eigen nieuws applicatie (https://news.google.com/), die ook te gebruiken is als app. Vind hier het belangrijkste nieuws en gepersonaliseerd nieuws voor jou. 

Kortom veel kansen om jouw doelgroep te bereiken, maar hoe komt jouw website in Google Nieuws terecht?

Hoe kom je terecht in Google Nieuws?

Google News stelt een aantal eisen om zichtbaar te worden. Het is belangrijk dat je vooral nieuws publiceert. Dit houdt in dat je:

 • Regelmatig publiceert
 • Objectief schrijft
 • Grammaticaal correct schrijft
 • Geen content dupliceert

Voldoe je aan de bovenstaande punten? Schrijf je regelmatig over ontwikkelingen in jouw vakgebied? Dan is jouw website Google News-waardig. 

Het kan zijn dat niet alle artikelen op jouw website geschikt zijn voor Google News. Ga voorzichtig om met berichten over je eigen organisatie, advertorials en gesponsorde items. Google wil dit soort artikelen niet tonen in Google News. Laat Google daarom goed weten welke artikelen wel en niet geschikt zijn voor Google News. Doe dit met gebruik van een Google News Sitemap. Met deze sitemap vertel je welke berichten Google News wel of niet hoeft te indexeren. 

Daarnaast is het ook mogelijk om andere vormen van content in Google News te laten zien. Denk aan blogs, persberichten en user generated content. Het is voor deze content niet nodig om af te schermen van indexatie. Wel moet je Google laten weten dat dit ander soort content is. Dit doe je met behulp van de Sitemap.

Kortom is het met verschillende soorten content mogelijk om Google News te komen. Denk er wel aan dat Google Nieuws niet bedoeld is voor commerciële berichten. Zorg ervoor dat je deze berichten niet laat indexeren. 

Website aanmelden voor Google News

Niet elke website komt automatisch in Google News terecht. Wil je weten of jouw website te vinden is in Google News? Zoek dan naar ‘site:jouwwebsite.nl’. Krijg je geen resultaten? Dat betekent dat je nog niet voorkomt in Google Nieuws. Meld jouw website aan bij Google ter beoordeling. Een medewerker beoordeeld jouw website en je ontvangt binnen enkele dagen reactie op jouw aanmelding. 

Is jouw site niet goedgekeurd? Google geeft vaak een terugkoppeling met de reden van afwijzing. Meest voorkomende redenen:

 • Je schrijft niet onafhankelijk genoeg
 • Nieuws en commerciële content is moeilijk te onderscheiden
 • Jouw website bevat duplicate content
 • Contact- en auteursgegevens zijn onvindbaar

Verbeter jouw kritiekpunten en gebruik de sitemap op de juiste manier. Na 90 dagen mag je jouw website opnieuw ter beoordeling indienen. Het kost enige moeite en inspanning om jouw website in Google News te laten verschijnen. Toch biedt dit platform veel interessante kansen om jouw doelgroep te bereiken.

Google News verkeer meten

Staat alles goed ingesteld? Dan wil je natuurlijk weten hoeveel verkeer er naar jouw artikel komt via Google News. Middels Google Search Console is het mogelijk om inzicht te krijgen in de prestaties van jouw artikelen.

Nieuws tab in de zoekmachine

Bekijk het aantal impressies en clicks van jouw website in de nieuws tab in GSC. Ga naar search results en kies bij search type voor nieuws. Hier vind je alle data over prestaties in de nieuws tab van Google.

Top stories (voorpaginanieuws)

Data over de prestaties in het voorpaginanieuws is moeilijk te achterhalen. Deze prestaties worden meegenomen in de algemene web search. Hierdoor is in Google Search Console niet te onderscheiden welke clicks vanuit top stories binnenkomen.

Google News

Wil je meten hoe jouw website heeft gepresteerd in Google News? Dat is ook mogelijk met Google Search Console. Klik in de rechterbalk op Google News en krijg het rapport te zien. In dit rapport bekijk je het aantal kliks en impressies. Ook krijg je data over de gemiddelde click-through-rate. 

Wat betekent dit voor jou?

In deze blog heb je kunnen lezen dat er veel verschillende plaatsen zijn binnen Google waar nieuwsartikelen getoond kunnen worden. Hierdoor biedt Google Nieuws veel kansen om jouw online bereik te vergroten. Schrijf jij regelmatig artikelen voor jouw website? Dan is het interessant om jouw website aan te melden voor Google News!

Hoe kan OrangeValley jou helpen?

Wil je graag jouw doelgroep bereiken via Google News? OrangeValley is jouw strategisch partner en samen bepalen we de beste strategie. Daarnaast helpen wij jou bij het optimaliseren van jouw website, zodat je de gebruiker de beste gebruikerservaring biedt. 

Weet je nog niet goed of je gebruik wilt maken van Google News of wil je weten of jouw website interessant kan zijn voor Google News? Neem contact op met onze specialisten!