Zoekmachine optimalisatie

Vereenvoudig technische SEO met Screaming Frog en Data Studio

VEREENVOUDIG TECHNISCHE SEO MET SCREAMING FROG EN DATA STUDIO

Gebruik je weleens Screaming Frog om een overzicht te krijgen van de technische staat van jouw website? Dan kan deze uitdraai nogal intimiderend overkomen. Van missende ALT-teksten tot paginatitels met te veel pixels, het wordt uiteindelijk allemaal weergegeven in een relatief groot document. Om sneller en eenvoudiger inzichten te verkrijgen vanuit Screaming Frog heeft het programma een oplossing bedacht: een geautomatiseerde koppeling met Google Data Studio.

Image removed.

Een voorbeeld sheet uit de Google Data Studio rapportage van Screaming Frog zelf.

 

HOE WERKT DE KOPPELING TUSSEN SCREAMING FROG EN GOOGLE DATA STUDIO?

Om geautomatiseerd Screaming Frog data naar Google Data Studio te pushen zijn een aantal eenmalige acties vereist. Een uitgebreid uitleg hierover kun je in het artikel “How To Automate Crawl Reports In Data Studio” van Screaming Frog vinden. In het kort zijn de onderstaande acties vereist:

 1. Klik onder “File” op “Scheduling” om een geautomatiseerde Screaming uitdraai te plannen.
 2. Klik op “Add” om dit voor een nieuwe website in te stellen.
 3. Geef de uitdraai een herkenbare naam, zodat je deze gemakkelijk terug kan vinden.
 4. In de tab General kun je ook aangeven in welke mate de uitdraai gedaan moet worden: dagelijkse, wekelijks of maandelijks.
 5. Stel de volgende instellingen in binnen “Start Options”:
 • “Crawler Mode”: Spider.
 • “Crawl Seed”: de domeinnaam van de te crawlen website.
 • Gebruik je altijd specifieke instellingen voor je Screaming Frog uitdraaien? Dan kun je deze uploaden binnen “Crawl Config”. Gebruik je de standaard instellingen? Dan volstaat het om deze leeg te laten.
 1. Binnen “API’s” kun je meer informatie binnen de uitdraai inladen. Bijvoorbeeld van Google Analytics of PageSpeed Insights.
 2. Selecteer onder de tab “Export” de optie: “Headless (required for exports)”, dit is vereist.
 3. Selecteer het juiste Google Account bij “Google Drive Account”
 4. Als laatste is het belangrijk om de “Export for DataStudio” te configureren. Hier kun je selecteren selecteren welke data je in Google Data Studio wil hebben.
 5. Nu de Screaming Frog instellingen juist ingesteld staan is het belangrijk om het Google Data Studio rapport van Screaming Frog te kopiëren en jouw gemaakte Screaming Frog Google Sheet eraan te koppelen.

 

DE VOORDELEN VAN SCREAMING FROG

 • Je hoeft zelf geen Screaming Frog uitdraaien meer te doen. Het programma doet nu zelf automatisch dagelijkse, wekelijks of maandelijks een uitdraai.
 • De uitdraaien worden direct doorgestuurd naar een Google Sheets document. Hierdoor krijg je als het ware een database aan Technische SEO informatie.
 • Alle data wordt overzichtelijk gevisualiseerd in Google Data Studio. Om dit proces te vereenvoudigen heeft Screaming Frog hier een template voor gemaakt.
 • Je kunt er natuurlijk zelf ook een Google Data Studio dashboard voor maken. Dit dashboard kun je naar eigen tevredenheid helemaal zelf inrichten. Ook hiervoor kan OrangeValley je van dienst zijn!