Zoekmachine optimalisatie

De SEO dokter Site Clinic

 

Site Clinic

De SEO-dokters Eduard Blacquière, Martin Joosse, Corné Hoogendoorn en Hester van Schaik zijn werkzaam bij OrangeValley en geven Site Clinics over zoekmachine optimalisatie (SEO). Op grond van hun ervaring adviseren ze webwinkeliers in Twinkle.

SEO Dokter over analyseert een webwinkel

In dit artikel lees je hun adviezen voor: http://www.hollandoncanvas.nl/

afb1

Hollandoncanvas is een webshop gespecialiseerd in canvas doeken met afbeeldingen van steden. Naast Hollandse steden biedt Hollandoncanvas ook doeken van wereldsteden, natuur en fotokunst aan op zowel canvas, dibond als fotoposter.

De belangrijkste voorwaarde om gevonden te worden in Google is relevantie. Relevantie in zowel tekst en afbeeldingen als sitestructuur en externe links. Hou bij het aanpassen van de teksten rekening met het zoekgedrag van de doelgroep. Pas de website daar op aan, zodat er voor elk woord een pagina is die daar op aansluit.

Zoekgedrag en zoekwoorden

Er zijn verschillende zoekwoorden die gebruikt kunnen worden als er wordt gezocht naar canvas. Bijvoorbeeld; canvas foto, foto op canvas, canvas schilderij. Voor dit zoekgedrag moet content gemaakt worden.

Hulpprogramma voor het vinden van de juiste zoekwoorden

Een hulpmiddel om het zoekgedrag van je doelgroep te onderzoeken is Google’s hulpprogramma voor zoekwoorden. Dit is een tool binnen AdWords om het zoekvolume op woorden te achterhalen en ideeën op te doen welke alternatieve zoekwoorden door de doelgroep worden gebruikt.

afk2

Bijvoorbeeld:
Bovenstaande pagina is geoptimaliseerd op het woord canvas. De gebruiker heeft door het bekijken van de website door dat het hier gaat om foto’s op canvas.Voor Google is het woord canvas echter ook in een andere context te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de Belgische televisiezender Canvas, CanvasHolidays‎ en het materiaal canvas.

Tips:
Wij adviseren bovenstaande pagina te schrijven voor canvas foto.

  • Zorg dat het zoekwoord voor een pagina in het begin van de titel staat. Voor de titel is ruimte voor ongeveer 70 karakters (inclusief spaties).
  • Geef de pagina een relevante meta description mee. Deze wordt door google in de zoek resultaten weergegeven. Als een gebruiker op zoek is naar een canvas doek, zijn poster en dibond minder belangrijk.
  • Met headers wordt op pagina niveau aangeven waar deze pagina over gaat en wat het belangrijkste onderwerp is. Met name voor zoekmachines is dit belangrijk. Pas de headers aan aan de hand van het zoekgedrag van de doelgroep. Een zoekwoord kan ook een combinatie zijn van meerdere woorden.
  • Met interne links worden pagina’s aan elkaar gelinkt, dit kan op verschillende manier gedaan worden. Deze interne links zijn vaak te vinden in het navigatie menu en/of footer. In het geval van Hollandoncanvas staan deze interne links vooral in de body tekst.
    afb3
  • Pas deze interne links ook aan aan het zoekgedrag van de doelgroep. Canvas doeken verwijst nu naar de boven genoemde pagina canvas. Door dit beide te veranderen in de combinatie canvas foto wordt de vindbaarheid verbeterd. Het is niet verstandig om bij interne links verschillende benamingen te gebruiken.

Dit zijn een aantal tips om de pagina over canvas te verbeteren.
Dezelfde tips gelden ook voor andere pagina’s in de website. Ga op zoek naar de relevante zoekwoorden en pas daarop de teksten en links aan.

Kijk bijvoorbeeld naar de pagina http://www.hollandoncanvas.nl/natuur/bloemenenplanten deze pagina is geoptimaliseerd op de woorden bloemen en planten. Dat het hier om fotodoeken gaat komt pas in de zesde regel ter spraken.

Bovenstaande stappen hebben het grootste effect op de vindbaarheid van Hollandoncanvas. Als dit is aangepast is de volgende stap het vergoten van de autoriteit. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het uitbreiden van het aantal links.

Tips voor het vergroten van het aantal links

Hollandoncanvas werkt samen met verschillende fotograven. Een deel van deze fotograven hebben een eigen website. Benader alle fotograven waarmee een samenwerking is met het verzoek een link op te nemen. Links binnen je eigen netwerk zijn relatief eenvoudig te regelen.

Meer weten over de SEO Dokter?

Lees hier meer weten over de SEO Dokter