Steun Team OrangeValley en KWF tijdens de Alpe d’HuZes
Een team van zeven OrangeValley medewerkers gaat op donderdag 4 juni meedoen aan het unieke sport evenement Alpe d’HuZes. In deze blog lees je wat hun persoonlijke drijfveren zijn om mee te doen aan deze koers, hoe ze zich voorbereiden en wat voor tips ze hebben voor andere koersgenoten.
Thijs
Wat is je persoonlijke motivatie?
Met enigszins haperende verbinding leggen we vanuit Colombia contact met het thuisfront. Ondanks dat er bij mijn vader een uitgezaaide vorm van kanker is geconstateerd, leek het voor ons toch haalbaar om de gedroomde trip naar Midden- en Zuid-Amerika te maken. De situatie was stabiel en de stapel aan behandelingen die afgewerkt was leek de situatie redelijk onder controle te brengen. Die middag horen we echter dat er nieuws is. De tumor die in het hoofd van mijn vader zit, begint weer te bewegen. Onze wereld beweegt mee, want het bericht dat je niet wilt krijgen komt binnen. We krijgen het advies om de reis af te breken en richting huis terug te keren. Doordat de tumor weer is gaan groeien gaat de situatie een richting op die we zo lang mogelijk weg hebben geprobeerd te drukken. Het betekent dat waar we eerder nog bezig waren met hoe we met Pasen weer thuis zouden komen het nu vooral de vraag was of mijn vader Pasen wel zou halen.
Eenmaal thuis volgt een onwerkelijke situatie waarin ik mijn vader hard achteruit zie gaan. Doordat de tumor tegen zijn hersenen aan zit merk je dat dit direct effect heeft op de meest wezenlijke onderdelen van het dagelijks leven. Hij wordt meer en meer beperkt en daarmee verandert mijn moeder meer en meer in een mantelzorger in plaats van zijn vrouw. De liefde doet mij goed, maar het is pijnlijk om te zien hoe hard een menselijk lichaam achteruit kan gaan. Geen behandeling kan hier nog iets aan doen, geen pilletje kan nog een wonder verrichten. Daarom maakt mijn vader wellicht de moeilijkste beslissing uit zijn leven en besluit hij dat het zo genoeg is. Op 12 mei, iets voor 13:00 uur belt de huisarts aan en weten we dat er definitief geen weg terug meer is. De mooie, emotionele momenten die we in de weken ervoor nog hebben gehad worden ineens herinneringen aan wat we ooit samen hadden.
Gek, onwerkelijk en vooral iets wat je niemand toewenst. Dat is voor mij de reden dat ik op 4 juni ga fietsen. Ik hoop dat er genoeg geld wordt opgehaald om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat kanker geen levens meer neemt. Het leven brengt al uitdagingen genoeg.
Hoe bereid je jezelf voor op deze uitdaging?
Met alleen wat trappen rond de heuvelrug verwacht ik dat ik niet veel verder ga komen dan bocht 15. Je kan het een excuus noemen, maar voor mij was het pure noodzaak om een Tacx aan te schaffen. En sinds een maand of 2 trap ik mijn hoogtemeters dan ook vooral digitaal om de juiste benen te kweken om in juni omhoog te fietsen. En als het kwik dan straks boven de 10-15 graden stijgt zullen er ook buiten de nodige kilometers gemaakt gaan worden. Met daarbovenop nog wat proefrondjes in de Vogezen en Limburg moet het vast en zeker goed komen om in ieder geval een paar keer omhoog te komen.
Hoeveel jaar fietservaring heb je?
De zijwieltjes gingen er waarschijnlijk al wel redelijk op tijd af, maar een exacte datum kan ik je niet geven. Voor wat betreft het racefietsen; dat doe ik inmiddels een jaar of 6.
Heb je ervaring met fietsen in het hooggebergte?
Nauwelijks en zeker geen hooggebergte. Een paar rondjes in Limburg en wat trappen in Luxemburg is het wat ik aan ervaring op tafel kan leggen. Tenzij je digitale kilometers mee gaat rekenen natuurlijk. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb er alle vertrouwen in dat, met nog een paar maanden voorbereiding, ik wel een aantal keer die berg op moet kunnen komen.
Heb je nog tips voor je teamgenoten?
Blijven zitten. Je kan het immers zittend doen.
Justin
Wat is je persoonlijke motivatie?
Ik doe mee aan de Alpe d’HuZes omdat ik vind dat we niet moeten wachten tot een (volgende) geliefde, kind, vader, moeder of andere dierbare ziek wordt. Ik zet me daarom nu al in om mijn steentje bij te kunnen dragen aan kankeronderzoek. Ik ben gezond en ik ben daar heel dankbaar voor. Je weet niet wat het leven je brengt, en daarom is al het onderzoek dat nu al wordt gedaan onwijs belangrijk. Zodat meer en meer mensen in de toekomst deze ziekte kunnen overwinnen.
Hoe bereid je jezelf voor op deze uitdaging?
Net na het inschrijven voor Alpe d’HuZes kon Thijs met korting een Tacx kopen. Ik zag het echter niet zo zitten om mijn fiets de hele winter in mijn woonkamer neer te zetten, dus daar zag ik vanaf. Er moest dus een alternatieve manier bedacht worden om die kracht in mijn benen te krijgen. Nu ga ik 2 keer per week naar spinningles in de sportschool. Daarnaast kreeg ik van mijn spinning leraar de tip om veel aandacht te besteden aan het trainen van mijn core, want dat is volgens hem minstens zo belangrijk. Hij spreekt uit ervaring, want hij heeft vorig jaar meegedaan. Als het straks in maart weer wat warmer is staan er lange ritten op het programma om me te focussen op mijn uithoudingsvermogen. Met deze voorbereiding moet het zeker lukken om de Alpe meerdere keren te kunnen beklimmen.
Hoeveel jaar fietservaring heb je?
Ik fiets voornamelijk omdat het een vast onderdeel is in binnen een triatlon. Ik heb de afgelopen 4 jaar elk seizoen aan meerdere wedstrijden meegedaan, van verschillende afstanden. Ik fiets dus ongeveer 4 jaar, maar heb nog geen duizenden kilometers in de benen. In de voorbereiding op de Alpe d’HuZes zal ik mogelijk meer fietsen dan de afgelopen 4 jaar bij elkaar.
Heb je ervaring met fietsen in het hooggebergte?
Nee, ik heb eigenlijk geen ervaring met klimmen. Op een dagje in Limburg of de Ardennen na fiets ik eigenlijk altijd gewoon vlak. Veel naar buiten voor lange ritten in combinatie met de spinning lessen in de sportschool zijn hopelijk voldoende om me op de echte klim voor te bereiden.
Heb je nog tips voor je teamgenoten?
Trainen, trainen, trainen. Ook als je geen zin of puf hebt. Het maakt namelijk niet uit of je wel of geen zin hebt. Mensen met kanker hebben er ook geen zin in, maar bijten er ook doorheen.
Ortwin
Wat is je persoonlijke motivatie?
Bij (te)veel mensen in mijn directe omgeving heb ik gezien wat de verschrikkelijke ziekte kan aanrichten. Een jong kind in de leeftijd van mijn eigen kinderen is verschrikkelijk, een oud collega ook, een vriend. Soms iemand die je alweer even niet gezien hebt en waarvan je jezelf afvraagt hoe het met hem of haar zou zijn. En dan hoor je de ware toedracht. Had ik maar eerder even contact opgenomen. Soms komt het heel dichtbij en dan raken de verhalen je veel meer dan de cijfers omtrent de ziekte en besef je dat je toch eigenlijk enorm boft dat je het zo goed hebt.
Ik vind het dan ook geweldig om samen met mijn collega’s én mijn oudste zoon middels zo’n sportieve prestatie een bijdrage te kunnen leveren aan het goede doel. Dat ik dan een dagje enorm ga afzien onder het motto “opgeven is geen optie”, heb ik er graag voor over.
Hoe bereid je jezelf voor op deze uitdaging?
Mijn voorbereiding bestaat eigenlijk uit twee delen. Ik ben sowieso meer aan het sporten en ook ik heb Zwift en een Tacx (een weerstand- en fietssimulator) aangeschaft dus als ik er nu voldoende tijd in steek moet het qua “opgeven is geen optie” wel goedkomen. Tegelijkertijd besef ik me dat het niet zomaar een sportevenement is, maar dat er veel persoonlijke motieven zijn waarom mensen meefietsen. Je zou kunnen zeggen dat er in de voorbereiding iets van een soort “bezinning” zit. Dit maakt me nog bewuster van het feit dat we het eigenlijk best goed hebben met elkaar.
Hoeveel jaar fietservaring heb je?
Mijn eerste racefiets kocht ik op mijn 18e als tweedehandsje voor 100 gulden. Op mijn fietstocht naar de Middellandse zee kwam ik er al snel achter dat een goede fiets ook wel wat waard is. Met iets meer geld kocht ik van ongeveer mijn eerste salaris een betere racefiets, maar die belandde al snel in de schuur omdat andere prioriteiten meer tijd eisten. Sinds mijn drie kinderen wat groter zijn wordt er thuis weer stevig gefietst. Ook zij hebben een racefiets en vorig jaar ben ik met mijn twee zoons de Mont Ventoux opgefietst. Een fantastische ervaring!
Heb je ervaring met fietsen in het hooggebergte?
De meeste fietservaring is toch tegen de wind in fietsen naar de middelbare school. Ik begrijp tot op de dag van vandaag nog niet waarom ik toen altijd wind tegen had. Het eerste fietstochtje door de Ardennen deed ik op mijn oude Batavus met terugtraprem. Toen kwam ik er al snel achter dat een terugtraprem bij het afdalen minder fijn werkt. Daarna ben ik met betere fietsen verder en vaker gaan fietsen. De Limburgse heuvels zijn niet bepaald hooggebergte maar wel een prima leerschool. De fiets achterin de auto en mee naar de Alpen heb ik ook gedaan, maar van veel ervaring kan ik niet spreken.
Heb je nog tips voor je teamgenoten?
Meedoen is belangrijker dan winnen, het is geen competitief sportevenement maar een evenement waarvoor geldt “opgeven is geen optie”. Dus ik zou zeggen zorg ervoor dat je niet alleen fysiek maar ook mentaal er helemaal klaar voor bent om een dagje te ervaren wat “opgeven is geen optie” is.
Twan
Wat is je persoonlijke motivatie?
Persoonlijk leef ik in de gelukkige omstandigheid dat ik in mijn directe omgeving (knocks on wood) geen mensen heb verloren aan deze ziekte. Ondanks dat zie je meer dan voldoende verdriet om je heen, om mensen die veel jonger dan nodig komen te overlijden. Met de onbegrensde mogelijkheden en technische ontwikkelingen van vandaag de dag zetten we gelukkig flinke stappen vooruit in het voorkomen van overlijden en bestrijden van deze ziekte. Ik wil me er dan ook graag voor inzetten om dit onderzoek een extra duwtje in de rug te kunnen geven. Hopelijk kan ik er hiermee voor zorgen dat wanneer mensen in mijn omgeving toch getroffen worden de behandeling krijgen die hen snel weer beter gaat maken.
Hoe bereid je jezelf voor op deze uitdaging?
Ik heb de ambitie om 4 keer naar boven te gaan. Dit is gebaseerd op mijn ervaring met het fietsen in de bergen. Ik verwacht dat tweemaal met mijn fitheid van afgelopen jaren wel moet lukken, dan zou 3 keer iets zijn om voor te trainen en 4 een echte uitdaging. Ik houd er daardoor rekening mee dat ik ongeveer 10 uur bezig zal zijn op deze dag, wat in het vlakke Nederland voor mij zal neerkomen op 200 kilometer. Ik wil er dus voor gaan zorgen dat ik deze afstand op een dag kan rijden. Dit wil ik afwisselen met door de weekse interval trainingen, binnen op de Tacx. Ook ben ik wekelijks op maandagochtend om 7:00 uur in de sportschool te vinden om met name mijn core sterk genoeg te krijgen.
Hoeveel jaar fietservaring heb je?
In 2015 heb ik op marktplaats mijn eerste racefiets gekocht en van daaruit ben ik elk jaar een beetje fanatieker geworden als het gaat om plezier, trainingsarbeid, kilometers en hoogtemeters. Daarnaast vind ik het als webanalist ook bijzonder interessant om bezig te zijn met de data achter het fietsen en het maken van routes.
Heb je ervaring met fietsen in het hooggebergte?
Ja, ik weet van mezelf dat ik geen berggeitje ben en dit ook nooit zal worden. Ik ben vooralsnog 3 keer een week gaan fietsen in de bergen met een groep vrienden in Frankrijk en Italië, waarbij menig berg uit de beide grote rondes is beklommen. Alpe d’Huez en de Stelvio zijn qua naam dan wel de pareltjes in dat rijtje.
Heb je nog tips voor je teamgenoten?
Hoe lang je erover doet maakt niet uit, het gaat erom dat je het haalt.
Lei
Wat is je persoonlijke motivatie?
Het is bijna cliché om te zeggen, maar ook ik heb de ziekte van heel dichtbij meegemaakt. Het was verschrikkelijk om mee te maken hoe een goede vriend en mijn vader ineens werden geconfronteerd met deze ziekte. Je voelt je machteloos in zo’n situatie. Het enige dat ik kon doen is er voor ze zijn en steunen waar mogelijk. De Alpe d’Huzes is voor mij een manier waarbij ik (indirect) écht wat kan doen tegen deze ziekte. Daarom ga ik graag de fysieke uitdaging aan en wil ik zoveel mogelijk geld ophalen!
Hoe bereid je jezelf voor op deze uitdaging?
Op dit moment ligt mijn focus op kracht opbouwen bij crossfit. Door mijn benen sterker te maken verwacht ik makkelijker de berg op te komen. Vanaf februari fiets ik tenminste 1 keer per week een langere afstand. In maart wil ik opschalen naar tenminste 2 ritten per week en minimaal 400 kilometer per maand. Ook zal ik een paar keer per maand de heuvels en bergen opzoeken.
Hoeveel jaar fietservaring heb je?
Inmiddels heb ik zo’n 7 jaar fietservaring. Mijn eerste racefiets was ouder dan ik zelf. Na een jaar lang zwoegen en onhandig schakelen had ik mezelf overtuigd van mijn passie voor fietsen. Een eerste ‘echte’ racefiets was de ultieme beloning. Gemiddeld zit ik zo’n 2.000 km per jaar op mijn racefiets.
Heb je ervaring met fietsen in het hooggebergte?
Ik heb enkele fietstripjes door de bergen van Zuid-Limburg en midden Italië gemaakt. De conclusie die ik hieruit trek: ik ben een betere afdaler dan klimmer. ;-)
Wat een genot om na een fikse klimtocht van de berg af te zoeven!
Heb je nog tips voor je teamgenoten?
Allereerst zeg ik: maak zoveel mogelijk kilometers op de fiets en zoek een paar keer de bergen op. Daarnaast, start een week voor het event met calorieën stapelen. Die energie zul je nodig hebben.
Dennis
Wat is je persoonlijke motivatie?
Net als bijna iedereen ben ik op verschillende momenten in mijn leven in aanraking gekomen met kanker. Eén van mijn oma’s stierf er aan toen ik nog in de wieg lag, en de andere op mijn 21e. Ook is de vader van een van mijn beste vrienden eraan overleden. Iedereen weet wat voor verschrikkelijke lijdensweg deze ziekte kan veroorzaken voor de getroffene en omgeving. Gelukkig maakt de wetenschap stappen en hopelijk kunnen we z.s.m. spreken van een chronische ziekte in plaats van een dodelijke. Om die ontwikkelingen een duw in de rug te geven doe ik met OrangeValley mee aan Alpe d’HuZes. Wat hierbij natuurlijk helpt is dat ik een fanatiek fietser ben en dit als een mooie uitdaging zie om alles uit mezelf te halen!
Hoe bereid je jezelf voor op deze uitdaging?
Sinds bijna een jaar zit ik bij wielervereniging CS030 in Utrecht. Hier fietsen veel mensen met ervaring (in het hooggebergte) en zo heb ik in korte tijd veel geleerd. Door de winter heen ben ik wekelijks blijven spinnen en ook probeer ik ieder weekend een duurritje te doen. Oud prof-wielrenner Rob Harmeling zei ooit: “Wind is een platte berg”. En dus bevond ik me afgelopen winter regelmatig tegen de wind in trappend op een dijk langs een rivier of kanaal.
Halverwege maart kom ik terug van een vakantie en dan wordt het serieus: duurritten van 150 tot 200 kilometer over de Utrechtse Heuvelrug, de Posbank en over dijken. Twee weken voor de Alpe d’HuZes doe ik nog een generale repetitie tijdens de KlimClassic van Maastricht; 170 kilometer en 2.500 hoogtemeters.
Hoeveel jaar fietservaring heb je?
Als het aankomt op het aantal jaren dat ik fiets ben ik volgens mij de rookie, namelijk anderhalf. Maar vorig jaar had ik ongeveer 3.000 kilometer op de teller en het doel is om dat aantal er voor aanvang van de Alpe d’HuZes alweer op te hebben staan dit jaar. Ik heb er vertrouwen in.
Heb je ervaring met fietsen in het hooggebergte?
Nee. Mijn enige ervaring in de ‘bergen’ is in de Bourgogne in Frankrijk. Afzien op pittige klimmetjes van een half uur, maar daar kan ik wel heel erg van genieten.
Heb je nog tips voor je teamgenoten?
Ja, een paar:
- Maak veel, heel veel kilometers en uren op je fiets.
- Voor tijdens de klim: eet op schema, ook al staat het je tegen.
- Doe een bikefitting, als je zo lang op je fiets moet zitten doe je dat het liefst in de best mogelijke houding.
Robert
Hoe ben je op het idee gekomen om met OrangeValley een sportieve uitdaging aan te gaan?
Afgelopen jaren ben ik enkele keren in het buitenland gaan fietsen met vrienden, de bergen in. Altijd een of twee beklimmingen op een dag. Om de uitdaging groter te maken dacht ik aan een grotere tour, maar een sportieve uitdaging voor een goed doel maakt de uitdaging natuurlijk nog mooier! Alles geven en daarmee bijdragen aan het KWF. Dit aspect zal mij in ieder geval tot het uiterste dwingen om de Alpe D’Huez vijf keer te beklimmen.
Waarom is het Alpe d’HuZes geworden?
Het is natuurlijk de Hollandse berg en ik heb hem zelf nog nooit beklommen, maar de belangrijkste reden is natuurlijk de bijdrage aan KWF.
Wat is je persoonlijke motivatie?
Die is eigenlijk tweeledig. In september 2012 werd ik gebeld door mijn zus met de mededeling dat er kanker geconstateerd was bij mijn moeder. Baarmoederhalskanker. Dit kwam binnen als een compleet doemscenario. Geen idee hoe ver of hoe erg.
Binnen twee weken werd mijn moeder succesvol geopereerd in Tilburg. Op het moment van operatie was ik in Noord-Italië aan het wielrennen. Inmiddels 8 jaar en vele spannende controles verder, is mijn moeder gelukkig volledig hersteld.
Deze ervaring is natuurlijk een sterke drijfveer; ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een toekomst zonder kanker.
Hoe bereid je jezelf voor op deze uitdaging?
Ik heb een Wahoo Kickr gekocht zodat ik binnen kan trainen in de wintermaanden. Hiermee kan de berg gesimuleerd worden die we gaan trotseren. Ik fiets nu drie keer per week met vrijwel altijd 400 tot 1.100 hoogtemeters!
Hoeveel jaar fietservaring heb je?
Ik fiets 8 jaar waarvan de laatste 2 jaar wat serieuzer.
Heb je ervaring met fietsen in het hooggebergte?
Een beetje dus.
Heb je nog tips voor je teamgenoten?
Plezier hebben in het fietsen en het leven om het fietsen heen. Geniet van de omgeving en de prestatie die je zelf hebt geleverd, vecht tegen jezelf en de elementen!
Steunen
Wil je Team OrangeValley steunen in de strijd tegen kanker? Doneer dan aan het team op: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/OrangeValley