Advertising

De Opmars van Connected TV via Programmatic Advertising in Nederland

De verschuiving van traditionele televisie kijken (lineair) naar streaming diensten op je Smart-TV’s is al een aantal jaren in volle gang. Waar vroeger lineaire televisie kijken de norm was voor het bereiken van grote doelgroepen, zien we de afgelopen 15 jaar al een flinke groei naar video on demand op diverse devices. Volgens onderzoek in opdracht van Telecompaper is het aandeel lineair TV kijken in meerdere doelgroepen kleiner dan Video-on-Demand.

Deze verschuiving zien we ook in advertising, de sterke groei in online video advertising is vorig jaar wederom zichtbaar, 7% groei ten opzichte van 2022. Dit is fors aangezien advertising via lineaire TV met 6% daalde. Nederlandse broadcasters hebben deze trend jaren geleden geadopteerd en plannen automatisch ruimte in op hun digitale platformen. Adverteerders maken hier flink gebruik van, wat als gevolg heeft dat prijzen hoog zijn door de ontstane schaarste in inventory. 

De groei van Connected TV

Het Connected TV-segment laat een flinke groei zien.  Een voorbeeld hiervan is YouTube, dat dagelijks in Nederland rond de vijf miljoen kijkers bereikt via CTV. Dit toont aan hoe krachtig en wijdverspreid het gebruik van CTV inmiddels is geworden. De gemiddelde Nederlander gebruikt op dit moment 2 tot 3 streamingdiensten, we stoppen niet met "tv-kijken", maar gebruiken deze op een andere manier. Streaming aanbieders zoals Netflix (49%), Videoland (20%) en Disney (19%) vergaren ook een steeds groter marktaandeel (bron: Telecompaper)

De Toekomst van Reclame: Programmatic Advertising op Connected TV

Qua advertising staan er spannende ontwikkelingen voor de deur: 

 • Disney+ Advertising inventory is momenteel al beschikbaar via haar eigen Adexchange DRAX. 
 • Netflix is begonnen met programmatic CTV-advertising aan te bieden in de Verenigde Staten. 
 • AdAlliance gaat vanaf deze maand de advertising aanbieden van HBO Max.

Deze ontwikkelingen markeren een nieuwe fase in de evolutie van televisiereclame, waarbij de focus ligt op een nauwkeurige targeting en op het cookieless bereiken van de juiste doelgroepen.

Voor adverteerders die willen profiteren van deze groeiende trend is dit hét moment om in te stappen. Hieronder worden de belangrijkste voor- en nadelen van CTV-advertising besproken.

Voordelen CTV advertising

CTV-advertising biedt adverteerders diverse voordelen die bijdragen aan een effectievere en gerichtere campagnevoering. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

1. Gerichte Advertenties

 • Betere Targeting: Nauwkeurige targeting op basis van demografische gegevens en kijkgedrag.
 • Granulaire Data: Gedetailleerde inzichten voor optimalisatie van campagnes.

2. Interactiviteit

 • Directe Interactie: Klikbare overlays en QR-codes verhogen betrokkenheid.
 • Engagement Tracking: Inzicht in gebruikersinteractie voor real-time aanpassingen.

3. On-Demand Content

 • Non-lineair Kijken: Hogere kans dat advertenties volledig worden bekeken.
 • Ad Completion Rates: Hogere voltooiingspercentages van advertenties.

4. Groter Bereik

 • Breed publiek: Bereik van een breed en divers publiek via populaire streamingdiensten.
 • Meerdere apparaten: Toegang via Smart TV's, streaming-apparaten en mobiele apparaten.

5. Meten en Optimaliseren

 • Real-time Data: Directe toegang tot prestatiegegevens voor snelle optimalisatie.
 • A/B Testen: Mogelijkheid om verschillende versies van advertenties te testen voor maximale effectiviteit.

Nadelen CTV advertising

Ondanks de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen verbonden aan CTV-advertising. Hier zijn de belangrijkste punten om in gedachten te houden:

1. Kosten

 • Hoge Prijzen: De kosten voor CTV-advertising kunnen aanzienlijk hoger zijn dan voor lineaire TV-reclame, vooral door de schaarste aan beschikbare inventory in populaire doelgroepen.
 • Budgetdruk: Voor kleinere adverteerders kan het moeilijk zijn om concurrerend te blijven binnen het CTV-landschap.

  Tip: Let op de beoogde druk die je wilt realiseren in combinatie met je media-KPI. Optimaliseer flexibel tussen de aanbieders.

2. Fragmentatie

 • Versnipperde Markt: De versplintering van de markt over verschillende streamingdiensten maakt het lastig om een breed publiek te bereiken zonder meerdere platformen te betrekken.
 • Focus tekort: Een te brede spreiding van het budget over veel platforms kan de effectiviteit van de campagne verminderen.

  Tip: Zorg voor focus binnen je plan en voorkom budgetversnippering om optimale resultaten te behalen. Richt je liever op een paar grote partijen dan op alle aanbieders.

3. Technologische Barrières

 • Toegankelijkheid: Niet alle huishoudens beschikken over de benodigde technologie om CTV te kunnen gebruiken, vooral bij oudere doelgroepen, wat kan resulteren in een lager bereik in vergelijking met lineaire TV-reclame.

  Tip: Analyseer zorgvuldig welke doelgroepen je wilt aanspreken. Hoewel lineaire TV-reclame steeds minder effectief wordt, blijft het essentieel voor het breed bereiken van een groot aantal doelgroepen.

Waarom zouden we CTV-advertising inzetten ten opzichte van lineaire TV-reclame

CTV-advertising biedt adverteerders een legio aan mogelijkheden om hun doelgroep effectiever te bereiken en te betrekken dan traditionele lineaire TV-reclame. Dankzij nauwkeurige targeting, interactieve functies en gedetailleerde reporting kunnen campagnes veel gerichter en efficiënter worden uitgevoerd. De mogelijkheid om advertenties af te stemmen op het kijkgedrag en de voorkeuren van individuele gebruikers verhoogt niet alleen de relevantie, maar ook de betrokkenheid, wat leidt tot hogere voltooiingspercentages en betere ROAS. 

Bovendien maakt de flexibele en on-demand aard van CTV het mogelijk om een breder en diverser publiek te bereiken, wat essentieel is in een steeds meer gefragmenteerde mediaomgeving. 

Voor adverteerders die op zoek zijn naar innovatieve en effectieve manieren om hun boodschap over te brengen, biedt CTV-advertising een krachtig en toekomstgericht alternatief voor traditionele TV-reclame.

Profiteer van de mogelijkheden van Programmatic Advertising op CTV

Bij OrangeValley helpen we je graag om deze kansen optimaal te benutten. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe jouw merk kan groeien met Connected TV via programmatic advertising.