Gebruik marktinzichten uit het Google Merchant Center

 

Met het Google Merchant Center kun je inzicht krijgen in hoe je producten in de markt staan ten opzichte van andere. Met rapporten over het prijsconcurrentievermogen en bestsellers kun je aanbod en/of de prijzen van je producten op een slimme manier aanpassen.

Google heeft vandaag de dag meer waardevolle data dan ooit. Zo weet Google hoe de prijsstelling van je producten is ten opzichte van concurrenten en welke producten in een bepaalde categorie het meest worden verkocht. Het goede nieuws is dat deze data voor iedereen beschikbaar zijn en dat je organisatie hier substantiële bedrijfsvoordelen mee kan behalen. In dit artikel leggen we uit hoe je via het Google Merchant Center aan deze data komt en hoe je deze data kunt gebruiken om groei te realiseren via het online kanaal.

Wat is het Google Merchant Center

Het Google Merchant Center is dé centrale plek waar je productinformatie kunt uploaden naar Google. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden om toegang te krijgen tot kanalen zoals Google ShoppingGoogle Organic Shopping en Local Inventory Ads. Naast het uploaden en activeren van productinformatie biedt het Google Merchant Center ook een aantal interessante branche-gerelateerde inzichten. Zo geeft het een overzicht van hoe concurrerend de prijs van je producten is en geeft het inzicht in de populariteit van producten. Het vervolg van dit artikel gaat in op hoe deze informatie kan bijdragen aan groei voor je webshop.

Prijsinzichten

Prijsinzichten

Sinds een aantal maanden is het rapport “Prijsconcurrentievermogen” beschikbaar in het Google Merchant Center. Op basis van het GTIN/EAN verzamelt Google informatie over hoe dezelfde producten geprijsd zijn bij meerdere aanbieders. Daarbij houdt Google de volgende categorieën aan:

 • Boven benchmarkprijs – Dit is het percentage van vertoningen waarbij de prijs van het product minimaal 1% hoger lag dan de benchmarkprijs.
 • Gelijk aan benchmarkprijs – Dit is het percentage van vertoningen waarbij de prijs van het product tussen de 1% hoger en 1% lager lag dan de benchmarkprijs.
 • Onder benchmarkprijs  – Dit is het percentage van vertoningen waarbij de prijs van het product minimaal 1% lager lag dan de benchmarkprijs.
 • Geen benchmarkprijs – Dit zijn de producten waar Google te weinig data over heeft om een benchmarkprijs te berekenen.

Naast een algemeen overzicht over alle categorieën zijn de volgende filters beschikbaar om een verdiepend inzicht te krijgen:

 • Merk – Het prijsconcurrentievermogen per merk.
 • Producttype – Het prijsconcurrentievermogen per producttype.
 • Product – Her prijsconcurrentievermogen per product.

Na het doorklikken biedt Google op productniveau een overzicht van hoeveel je prijs afwijkt van de benchmarkprijs. Aangezien ‘prijs’ voor veel consumenten doorslaggevend is, kan dit inzicht gebruikt worden om meer verkopen te realiseren.

Bestseller rapport

Het rapport “Bestseller” van het Google Merchant Center geeft inzichten in de meest populaire producten of merken in verschillende categorieën. Waarbij Google op landniveau inzichten geeft in algemene productcategorieën, maar ook zeer specifieke categorieën zoals:

 • Laptops
 • Airco’s
 • Lampen

Deze inzichten zijn heel waardevol om bijvoorbeeld het productassortiment uit te breiden binnen bestaande productcategorieën of te starten met nieuwe productcategorieën. Daarbij deelt Google per productcategorie onder meer de volgende informatie:

 • Populariteit – De populariteit van het product in een rangschikking, gebaseerd op het verwacht aantal verkopen.
 • Relatieve vraag – De relatieve vraag van het product in vergelijking met het populairste product. Dit loopt van zeer laag (0% -5%) tot zeer hoog (51% – 100%).
 • Populaire varianten (GTIN) – De GTIN van de varianten die het best presteren.
 • Prijsbereik – Het prijsbereik van de producten bijvoorbeeld “€63 – €70”.

De inzichten kunnen gebruikt worden om het productassortiment van webshops te verruimen, waarbij de inzichten vanuit het “Bestseller”-rapport kunnen helpen bij het selecteren van populaire producten.

Het toevoegen van het “Prijsconcurrentievermogen”- en “Bestseller”-rapport zorgt ervoor dat het Google Merchant Center veel meer is dan alleen een schakel tussen productaanbod en advertentie campagnes. Wil je ook weten hoe je producten geprijsd zijn en welke populaire producten nog niet in je assortiment zitten? Bekijk dan dus de nieuwe rapporten binnen het Google Merchant Center en zet de inzichten in voor het verbeteren van je productaanbod. Voor verdere vragen of advies kan je altijd contact opnemen via het onderstaande formulier. Een van onze consultants kijkt graag met je mee naar eventuele kansen op het gebied van Digital Marketing.