Data Analytics

Paginalaadtijd meten in Google Analytics

 

Google Analytics heeft vandaag paginalaadtijd als nieuwe functionaliteit toegevoegd. Deze nieuwe metric is alleen beschikbaar in de nieuwe versie (versie 5).
Sitesnelheid

Het nieuwe rapport ‘Sitesnelheid’ meet de gemiddelde paginalaadtijd op basis van een steekproef die Google Analytics neemt van de pagina’s op je website. Hiermee krijg je per pagina dus inzicht in de snelheid van de betreffende pagina. De laadtijd van een pagina vind je in een nieuw rapport genaamd ‘Sitesnelheid’ welke je vindt onder ‘Inhoud’. Je ziet hier de volgende nieuwe metrics gerapporteerd:

Gemiddelde laadtijd van pagina (sec.): de gemiddelde tijd in seconden die het duurt voordat een volledige pagina is geladen in de browser.

Paginaweergaves: hoe vaak is de bewuste pagina bekeken.

Voorbeeld van laadtijd van de pagina: het aantal pagina’s dat gebruikt is als steekproef en waarop de gemiddelde paginalaadtijd is gebaseerd.

Daarnaast worden ook bouncepercentage (aantal keren dat de betreffende pagina als enige is bekeken in een sessie) en uitstappercentage (aantal keren dat de betreffende pagina de laatste pagina in een sessie is) gerapporteerd .Het nieuwe sitesnelheid rapport

Via de zogenaamde secundaire dimensie is het mogelijk om de gemiddelde paginalaadtijd te combineren met de volgende categorieën:

Verkeersbronnen: wat is de gemiddelde paginalaadtijd voor bezoekers die vanuit diverse campagnes naar de website klikken?

Bezoekers: hoe verhoudt de paginalaadtijd zich tot type bezoeker (bijvoorbeeld nieuw of herhaal) of bijvoorbeeld geografische herkomst.

Technologie: wat is de impact van browser en browserversie, schermresolutie of operating systeem?

Inhoud: Welke landingspagina’s laden langzaam?Voorbeeld paginalaadtijd in combinatie met browser

De set-up van paginalaadtijd
Om gebruik te kunnen maken van het paginalaadtijd rapport in Google Analytics is het noodzakelijk om een extra regel code toe te voegen aan het bestaande Google Analytics script (beschikbaar voor de asynchronische tracker als ook voor de traditionele code (ga.js). Het gaat om de toevoeging:

_trackPageLoadTime();

> Bekijk hier de voorbeeldcodes die je op de site moet implementeren

Heb je hulp nodig bij de implementatie van deze nieuwe functionaliteit neem dan contact met ons op.