Nieuws

Google voert update link-algoritme (Penguin) door

 

De SEO community wachtte er al meer dan een jaar op: een update of refresh van het zogeheten Google Penguin algoritme. Dit specifieke algoritme beoordeelt de kwaliteit van links naar websites. Afgelopen vrijdag 17 oktober is Google gestart met een update aan dit algoritme, wat meerdere weken duurt voordat het volledig afgerond is.

Penguin algoritme

Google heeft het Penguin algoritme in april 2012 geïntroduceerd. Tot dit moment was de situatie in feite zo dat de zoekresultaten nog behoorlijk beïnvloed konden worden door het vergroten en optimaliseren van links naar websites.

Wanneer je overmatig veel links hebt, die ook nog eens sterk geoptimaliseerd zijn rondom bepaalde keywords, dan wordt dat door het Penguin algoritme afgestraft. Daarmee kan je vindbaarheid in één keer fors terugvallen in de organische zoekresultaten van Google.

Voorbeeld Penguin ‘slachtoffer’

Een voorbeeld hoe deze teruggang eruit kan zien:

Google Penguin update

Welke factoren wegen mee?

Ok. Links van lage kwaliteit worden dus afgestraft. Maar welke factoren maken een link dan laag van kwaliteit?

Google geeft meestal niet concreet aan welke factoren meewegen in hun algoritmes. Zo ook bij de introductie van Google Penguin.

Maar in de laatste paar jaar geeft Google steeds vaker aangegeven welk type links of activiteiten van linkbuilding het bedrijf afkeurt.

Google link-richtlijnen

In de zomer van 2013 heeft Google de richtlijnen rondom links aangescherpt. De zoekmachine noemt nu concrete voorbeelden van type links of praktijken die afgekeurd worden.

Een paar voorbeelden die Google zelf geeft:

 • Tekstadvertenties die de PageRank doorgeven
 • Advertorials of native advertenties waarbij een betaling wordt ontvangen voor artikelen die links bevatten die de PageRank doorgeven
 • Links met geoptimaliseerde ankertekst in artikelen of persberichten die worden gedistribueerd op andere sites. Bijvoorbeeld:
  Er zijn veel trouwringen te koop. Voor uw trouwerij moet u de beste ring kiezen. U moet ook bloemen kopen en een trouwjurk.
 • Directory- of bladwijzersitelinks van lage kwaliteit
 • Links die zijn ingesloten in widgets die via verschillende sites worden verspreid, zoals:
  Bezoekers van deze pagina: 1472
  autoverzekering
 • Vaak gedistribueerde links in de voetteksten van verschillende sites
 • Reacties op forums met geoptimaliseerde links in het bericht of de handtekening, zoals:
  Bedankt, dat is nuttige informatie!
  – Paul
  pizza van paul amsterdam pizza beste pizza amsterdam

Het is dan ook geen verrassing dat diverse analyses uitwijzen dat het Penguin algoritme met name kijkt naar factoren die in de Google richtlijnen genoemd staan.

Anchor tekst

Wat met name zwaar weegt, is de tekst waarmee wordt gelinkt (anchor tekst genoemd).

Wanneer de ankerteksten van (externe) links naar je site veel keywords bevatten, dan maak je een grote kans om door het Penguin algoritme getroffen te worden.

Interne vs. Externe links

Belangrijk is om onderscheid te maken tussen interne en externe links. Interne links zijn links binnen je website. Externe links zijn links die andere sites naar jouw site plaatsen.

De richtlijnen zijn dan ook van toepassing op externe links en niet op interne links.

Linkbuilding: wat is veilig om te doen?

De vraag die resteert is welke linkbuilding activiteiten en type links geen risico vormen.

Op basis van de Google richtlijnen, onderzoeken en (onze) ervaringen zijn de volgende richtlijnen belangrijk:

1. Zorg dat minder dan de helft van alle externe links naar je site in hun anchor tekst belangrijke keywords bevatten
Voorkom dus dat anchor teksten van externe links in de meestel gevallen overeenkomen met de naam van de pagina (waar naartoe gelinkt wordt). Deze ratio geldt zowel voor je hele site als voor individuele pagina’s.

Diverse analyses van Penguin ‘slachtoffers’ (voorbeeld) laten zien dat er vaak anchor tekst keyword ratio’s van ruim boven de 50% zijn.

Zorg dat je in anchor teksten van externe links dus vooral je merknaam / bedrijfsnaam hebt staan. Of gebruik algemene woorden.

 • Een paar voorbeelden:
  …meer informatie over de Penguin update vind je hier.
  …de Penguin update wordt uitgelegd op orangevalley.nl
  …zie ook deze uitleg over het Penguin algoritme van Google.

2. Zorg dat externe links afkomstig zijn van pagina’s en websites die relevant zijn voor de pagina waarnaar gelinkt wordt.
Voorkom dus dat je (veel) links hebt van niet gerelateerde sites. Zorg ervoor dat externe links afkomstig zijn van pagina’s en sites die relevant zijn.

De context van een externe link moet dus relevant zijn en duidelijk overeenkomen met de pagina waarnaar gelinkt wordt.

3. Zorg ervoor dat dat een link niet lijkt op een samenwerking of afspraak
Als je in de footer of sidebar van een site, en dus op elke pagina van die site, een link hebt staan, dan lijkt dat sterk op een samenwerking. Ook als je bijvoorbeeld in een artikel op een blog drie links naar je site hebt, ook al is de anchor tekst niet geoptimaliseerd, dan lijkt het al snel op een advertorial en dus een (commerciële) afspraak.

Zorg er dus voor dat een link logisch wordt gelegd. Maak voor bezoekers van een website de toegevoegde waarde van een link duidelijk.

Focus op toegevoegde waarde

Focus je dus vooral op het creëren van content op jouw website die toegevoegde waarde levert voor mensen in je doelgroep.

Het is vervolgens prima als je deze content een duwtje in de rug geeft en van wat promotie voorziet. Attendeer vooral sites op jouw content en maak duidelijk dat jouw content toegevoegde waarde biedt voor de mensen die de betreffende site bezoeken.

Laat het dan verder aan de site eigenaar op welke manier hij of zij naar jouw site/content linkt. Dan ontstaan de mooiste links die in lijn zijn met de richtlijnen van Google. En dan heb je nooit last van het Google Penguin algoritme of welk ander algoritme dan ook.

Risico-analyse of ‘slachtoffer’?

Wilt u een risico-analyse van uw zogeheten linkprofiel? Of bent u zelfs getroffen door het Penguin algoritme?

Wij hebben voor meerdere opdrachtgevers eerder succesvol het linkprofiel opgeschoond om weer ‘uit’ het Penguin algoritme te komen.

Neem vrijblijvend contact met onze specialisten op op 0308200200 of via het contactformulier!