Overige

Screaming Frog: Een ideale tool voor websiteoptimalisatie

 

Screaming Frog, je hebt de naam misschien wel eens langs zien komen in je LinkedIn feed of in SEO blogs. Maar wat is Screaming Frog en wat kan je ermee?

De Screaming Frog SEO Spider is een applicatie die de crawl van verschillende soorten bots, zoals de Googlebot bijvoorbeeld, kan imiteren op jouw websites en domeinen. Daarbij geeft de applicatie je feedback en data over hoe je website gezien wordt door zoekmachines. Missen bepaalde pagina’s bijvoorbeeld een H1, of is wordt de indexering geblokkeerd zonder dat je dit doorhebt? Dan geeft de Screaming Frog SEO Spider je hier gemakkelijk en snel inzicht in.

De data die Screaming Frog voor je verzamelt kan je dus laten zien hoe je online vindbaar bent voor crawlbots. Dit kan je vervolgens helpen om je website te optimaliseren voor zoekmachines.

Als je Screaming Frog opstart en een crawl begint, zul je al snel overweldigd worden door de vele verschillende tabbladen en de rijen aan data die je binnen ziet stromen. Alles wat Screaming Frog voor je uitleest hier benoemen zou deze pagina al snel vullen, dus focussen we hier liever op onze favoriete functies!

Screaming Frog SEO inzichten

Screaming Frog geeft je een zeer uitgebreide analyse van je website, welke is verspreid over verschillende tabbladen, pagina’s, grafieken, en tabellen. Als je kijkt naar het vak linksboven in de interface van de applicatie kom je een flinke lijst tabbladen tegen met verschillende soorten informatie, welke rechts in de applicatie nog eens voor je wordt samengevat, met een visuele steun.

In deze lijst tabbladen vind je meteen een aantal handige pagina’s die je snel inzicht geven in je website. Zo kun je er o.a. de status van de volgende SEO-elementen checken:

  • Indexeerbaarheid van de pagina
  • Status-code
  • H1 en H2 heading elementen
  • SEO-paginatitels
  • Metadescripties
  • Alt-tags voor afbeeldingen
  • Aantal interne links naar pagina
  • Canonicals

Screaming Frog integratie met Google Marketing Platform

Naast de standaardfuncties en de analyse die je uitvoert met alleen de Screaming Frog Spider, biedt Screaming Frog ook integraties aan met de verschillende tools van het Google Marketing Platform. Hierdoor kan je tijdens een crawl niet alleen de standaard data ophalen, maar ook meteen de data meenemen die je ophaalt in het Google Marketing Platform.

Screaming Frog en search console

Een van de integraties die je kunt doen is met Search Console. Door middel van een API call tussen Screaming Frog en de Google Search Console kun je jouw Search Console account verbinden met Screaming Frog en de property selecteren die bij jouw domein hoort. Als je dit allemaal hebt ingesteld kun je vervolgens bij een Crawl ook de data ophalen die bij jouw Search Console account hoort.

Zo kun je voor jouw verschillende pagina’s zien hoeveel clicks er zijn geweest, hoe vaak ze in een zoekresultaat getoond zijn, en wat voor click-through rate (CTR) de verschillende pagina’s hebben als ze getoond worden als zoekresultaat. Met deze data kun je snel de pagina’s vinden die niet goed tonen, of niet goed presteren in zoekmachines.

Screaming Frog en Google PageSpeed Insights

Naast Search Console kun je Screaming Frog ook koppelen met PageSpeed Insights. Ook deze koppeling wordt gemaakt met een API call, waarbij je een API key nodig hebt van de Google Developers Console. 

De koppeling tussen PageSpeed Insights en Screaming Frog laat je meerdere pagina’s tegelijk testen om te zien hoe ze scoren op het gebied van laadsnelheid. Screaming Frog geeft je de data van de Core Web Vitals van iedere pagina zodat je snel kunt zien waar bijvoorbeeld de LCP (Largest Contentful Paint) snelheid laag is, en dit kunt oppakken om de prestaties van je website te verbeteren.

Screaming Frog versie 18.0 en Google Analytics

Screaming Frog ondersteunde eerst alleen Universal Analytics, maar eerder deze maand is er een upgrade geweest naar versie 18.0. Sinds versie 18.0 is er ook ondersteuning aanwezig voor Google Analytics 4! Ook deze link wordt gelegd door middel van API calls, wat Screaming Frog toegang geeft tot een bepaald account, property, view, en segment in je Google Analytics account.

Na het koppelen van je account kun je kiezen uit 65 verschillende metrics om over te nemen uit je Analytics account. Hier vindt je bijvoorbeeld de bounce rate, het aantal pagina’s per sessie en de gemiddelde pagina laadtijd. Maar ook data over de events die je hebt ingesteld in Google Analytics 4 wordt hiermee zichtbaar in Screaming Frog, zodat je al je data overzichtelijk en per pagina kunt bekijken. 

Nu Universal Analytics overgaat naar GA4 is deze koppeling zeker een must voor Screaming Frog!

Screaming Frog versie 18.0 – PDF ondersteuning

Naast de integratie met GA4, biedt de nieuwste versie van Screaming Frog ook ondersteuning voor het crawlen van PDFs. Hierdoor kun je snel zien wat voor links een PDF bevat, maar ook waar deze heen gaan, of ze nog werken, en op welke pagina van het document je de verscheidene links kunt vinden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld snel checken of de links in je whitepapers goed zijn ingesteld!