Content Marketing

Google Optimize Sunset 2023

In januari 2023 maakte Google bekend te gaan stoppen met Google Optimize. Al je experimenten en personalisaties die op 30 september 2023 nog actief zijn, worden beëindigd. Om je website te kunnen blijven optimaliseren, is het essentieel om je nu te oriënteren op alternatieve testing platforms en welke je de beste mogelijkheden biedt wat betreft personalisatie, server-side testing of targeting.

Voor welk platform ga jij?

 • Alle optimalisatie tools op een rij
 • Inzicht in functionaliteiten
 • Kosten en data integraties
 • De beste tool voor jouw organisatie
 • Support implementatie
 • Kennisborging van je tests
A/B testing tools

Oriënteer je op de markt

Er zijn meer dan 20 alternatieve testplatforms op de markt. Ieder van deze platforms hebben zo hun eigen voor- en nadelen daar zij in meer of mindere mate gericht zijn op verschillende aspecten van A/B testing. Denk hierbij aan tools die gericht zijn op mobile app-testing, server side testing, personalisatie, en meer. Om deze reden is het essentieel om je als bedrijf of organisatie zo vroeg mogelijk te oriënteren op welk testing platform het beste aansluit bij de doelen die jouw CRO of CXO team voor ogen heeft.

Daarnaast dient ook rekening gehouden te worden met de cookieless future en op welke manier je nog goed gaat kunnen A/B testen wanneer het moeilijker wordt om de juiste data te vergaren. OrangeValley heeft een overzicht gemaakt van 10 alternatieve testplatforms die mogelijk geschikt zijn voor het CRO-programma van jouw bedrijf.

Kom in actie en ontdek hoe je jouw bedrijf kunt beschermen tegen de risico’s van het niet testen en personaliseren van je website. We hebben een sneak peek voor je klaarstaan die je een idee geeft van hoe wij al deze testplatformen in kaart hebben gebracht.

Optimze

De voor- en nadelen van verschillende tools

OrangeValley heeft een overzicht gemaakt van 10 van de beste testing tools. Dit overzicht beantwoordt vragen zoals:

 • Wat zijn voordelen van de tool?
 • Wat zijn nadelen van de tool?
 • Is de tool client-side of server-side?
 • Heeft de tool een integratie met Google Analytics?
 • Wat kost de tool?

Tijdens een oriënterend  gesprek kijken we samen naar welke zaken van belang zijn voor jouw bedrijf of organisatie. Naar aanleiding van dit intakegesprek stelt OrangeValley een advies op met daarin een top-3 tools die het beste passen bij de CRO cultuur en de doelen en wensen van jouw bedrijf.

Vraag download aan

Welk platform past het best bij mijn organisatie?

Ben je je aan het oriënteren op de verschillende testing tools maar kom je er niet uit welk platform het best geschikt is voor jouw bedrijf of organisatie? Dan kun je nadenken over het soort testen of welke mate van personalisatie je in Optimize uitvoerde, en welke functies je nog mist.

1. Wat vind je fijn aan Google Optimize?

Maak een lijst van features die je fijn vindt aan Optimize. Mensen zonder development ervaring konden al snel begrijpen hoe je Optimize kunt gebruiken, en starten met het uitvoeren van experimenten om de user experience op je website of app te verbeteren. Zo is bijvoorbeeld een visual editor laagdrempelig en erg toegankelijk, en laat je snel zien hoe je pagina er uitziet na een wijziging. Daarnaast is de directe integratie met Google Analytics essentieel om je experiment-data te tracken. Op basis van deze data kun je snel en gemakkelijk bepalen welke variant tot het beste resultaat heeft geleid.

2. Welke features mis je in Optimize?

Maak een lijst met zaken die je tot nu toe miste in Optimize, of dingen die je beperkte in het doen van tests in Optimize. Een van de redenen waarom Optimize stopt is omdat er veel functies en services ontbreken waar gebruikers vaak om gevraagd hebben, of die ze nodig hebben om verder te komen in hun CRO programma. Denk hierbij bijvoorbeeld aan langere termijn personalisatie, het kunnen draaien van meerdere testen tegelijk, het aanwezige flicker-effect of het gebrek aan customer support. Nu Optimize gaat stoppen, kun je upgraden naar een platform dat die functies wel biedt die je tot nu toe miste.

3. Een nieuw platform: welke functies wil je gaan gebruiken?

Vind de tool met alle, of de meeste functies waar je naar op zoek bent. Als je hebt geïnventariseerd welke functies uit Optimize je wilt blijven gebruiken en welke functies je miste, kijk dan in de lijst met alternatieve platforms welke tool aan jouw behoeftes voldoet. Wil je bepaalde KPI’s zoals conversiepercentage accuraat meten? Of wil je dat jouw website de perfecte vorm van personalisatie toepast? Wil je resultaten uit je testen verder toepassen door geavanceerde targeting op verschillende klantsegmenten?

4. Vraag een demo aan of test een platform uit!

Als je denkt de goede keuze gemaakt te hebben, dan is het een goed idee om te zien of je gekozen tool ook daadwerkelijk aan je behoeftes voldoet. Sommige van de tools bieden een demo aan, of zelfs een (beperkte) gratis versie van hun platform. Aangezien A/B testen en experimenten zo belangrijk zijn in het optimaliseren van de user experience voor je website of app, moet je ervoor zorgen dat je de tool kiest die alles doet waar je behoefte aan hebt.

CRO conversion kickstarter

Hoe nu verder?

Google Optimize was een goede en laagdrempelige tool om te gebruiken zolang het duurde, maar wacht niet tot het laatste moment om over te stappen. Nu Optimize niet meer wordt bijgewerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een vervanger te vinden. Er zijn veel A/B-test alternatieven die de functies bieden die je nodig hebt. Noteer die functies die voor jou het belangrijkst zijn en die ontbreken in Google Optimize. Maak een shortlist van de tools die aan de behoeftes van je CRO-programma voldoen en weeg ze vervolgens af tegen je criteria.

Behoefte aan advies op maat? Neem contact op!

Op zoek naar onafhankelijk advies in welke tool het best bij jouw organisatie past? Laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op. We sturen je een download met daarin een sneak peek met informatie over 3 tools. Daarna gaan we graag het gesprek met je aan welke van de in totaal 10 tools aan jouw wensen en behoeftes voldoet.