Data Analytics

Notities toevoegen in Google Analytics

 

Google maakte begin december 2009 op de Search Engine Strategies in Chicago bekend een aantal verbeteringen door te voeren in Google Analytics. Een van die verbeteringen betreft het toevoegen van notities aan de data in Analytics. Deze ´annotatie´ service is vanaf het afgelopen weekend in de meeste accounts nu ook daadwerkelijk zichtbaar en dus te gebruiken.

De annotatie feature is een erg nuttige toevoeging aan Google Analytics waardoor je niet langer hoeft te piekeren wat de oorzaak ook al weer was van de grote stijging of daling in bezoekers op een bepaalde datum. Was je genoodzaakt om tot vandaag alle wijzigingen aan de site, campagnes, technische storingen, weersinformatie, belangrijke nieuwsfeiten etcetera in een eigen logboek (Excel, Word) te administreren, nu biedt Google je deze functionaliteit geïntegreerd in Google Analytics.

Het toevoegen van een notitie werkt heel eenvoudig. Er zijn 2 manieren om een annotatie toe te voegen aan een datum. Dit kan door te klikken op het pijltje onder de grafiek en vervolgens op ´+ nieuwe annotatie maken

Een tweede mogelijkheid is om simpelweg te klikken op de blauwe punt (datum) waarop je een notitie wilt toevoegen. Er verschijnt een blokje waarin je kunt kiezen voor het toevoegen van een annotatie.

Annotatie toevoegen via klik op datum punt

Vervolgens vul je in het notitiescherm de datum in (indien je via een klik op het pijltje onder de grafiek gekomen bent) waarop de notitie betrekking heeft en heb je 160 karakters beschikbaar om een opmerking in te voegen. Je kunt ervoor kiezen om de notitie te delen met iedereen die toegang heeft tot het account/profiel of om de notities alleen zichtbaar te maken via je eigen login account (privé).

De annotaties verschijnen vanaf nu in de grafiek via een kleine tekstballon. Klik je hierop dan opent een laag waarin de door jou toegevoegde opmerking zichtbaar is.

Annotaties is een kleine, eenvoudige toevoeging waarmee Google het leven van webanalisten weer iets gemakkelijker maakt. De functionaliteit is vanaf nu in de meeste accounts en profielen beschikbaar dus check snel je eigen Google Analytics rapporten en doe je voordeel met deze handige nieuwe feature!