Content Marketing

Een succesvolle influencer campagne opzetten | met Noah Zeeuw: deel I

 

Deel I: de kracht van de samenwerking

Hoe bouw je aan een succesvolle influencer campagne? In deze miniserie van drie artikelen kijken we samen met online creator Noah Zeeuw naar de belangrijkste aspecten van influencer marketing. In het eerste artikel delen we tips over een succesvolle samenwerking tussen merk en influencer.

“Aangenaam, Noah Zeeuw!”

Noah Zeeuw is een online creator voor verschillende kanalen. Zo is hij onder andere te zien op het Youtube-kanaal Ponkers (>500.000 abonnees), de Filmfabriek (>48.000 abonnees) en heeft hij zijn eigen Instagram kanaal (>110.000 volgers). In de marketingwereld wordt Noah ook wel een influencer genoemd. Zelf houdt hij het liever bij online creator, omdat hij het liefst bezig is met het maken van online content. 

Noah heeft veel samenwerkingen gedaan met diverse grote en kleine merken. Daardoor heeft hij veel ervaring met de vraag hoe een influencer campagne succesvol kan zijn voor zowel het merk, als de influencer. We geven in dit artikel drie tips om een samenwerking tussen influencer en merk tot een succes te maken. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden die tips toepasbaar gemaakt.

Interview in beeld: 3 tips voor een succesvolle samenwerking

1. Geef de influencer ruimte voor creativiteit

Een influencer of online creator kent zijn eigen doelgroep het beste. Door de content die hij maakt heeft hij zijn volgers opgebouwd. De volgers zijn fan geworden van de influencer vanwege de content die hij of zij maakt. Als je die volgers wilt aanspreken zal dit het meest effectief zijn als dat gebeurt in de ‘stijl’ van de influencer. Geef daarom de influencer de ruimte om zelf een creatief concept uit te werken. De kans dat de samenwerking tussen merk en influencer succes wordt, is dan het grootst.

Voorbeeld van creativiteit in de praktijk: Ponkers en Doritos

De chips fabrikant Doritos kwam met een nieuwe smaak: Roulette. In deze zak zit chips met verschillende gradaties qua heetheid. Sommigen zijn helemaal niet pittig, terwijl een ander ervoor kan zorgen dat je mond in de fik staat. Met het kanaal Ponkers bedacht Noah een toffe actie om deze nieuwe smaak te promoten. 

Vertrouwen en vrijheid met de Roulette challenge

“Vanuit Doritos kregen we de vrije hand om een creatief concept te bedenken”, aldus Noah. “Omdat de nieuwe Doritos smaak dus heel heet kan zijn, wilden we iets doen met blussen. Zo kwamen we op het plan een wet t-shirt challenge te organiseren. Op basis van de voorgaande video’s konden we Doritos in ieder geval 100.000 views beloven. Uiteindelijk is de video een enorm succes geworden en hebben we meer dan één miljoen views behaald. Dit geeft aan dat een samenwerking tussen een merk en een YouTube-kanaal wel degelijk succesvol kan zijn. De belangrijkste les hieruit is dat het merk de makers creatieve ruimte moeten durven geven. Op deze manier ontstaat er content die goed past bij het kanaal waarmee de samenwerking wordt gedaan, waardoor de volgers enthousiast zullen reageren op de samenwerking”. – Noah Zeeuw

Uit deze samenwerking blijkt dat vertrouwen en creatieve vrijheid richting de influencer enorm van toegevoegde waarde is. Zodra een merk het aandurft om de influencer zijn eigen concept te laten ontwikkelen, is de kans dat hiermee de doelgroep ook geactiveerd wordt vele malen groter.

2. Vind de juiste doelgroep

Een van de moeilijkste aspecten van het succesvol maken van de samenwerking tussen influencer en merk is het vinden van de overlappende doelgroep. De eerste stap in deze zoektocht is het inzichtelijk maken van de doelgroep van jouw merk. De essentie is om de doelgroep zo concreet mogelijk maken. Dit kan ook aan de hand van data. Wie is bijvoorbeeld de best converterende groep in Google Analytics? Een uitgebreide analyse is te maken met Data Driven Personas. Op deze manier wordt jouw doelgroep op basis van data inzichtelijk.

Wanneer de doelgroep van het merk concreet is geworden, is het tijd om deze te matchen met de juiste influencer. Voor (bijna) alle doelgroepen is een passende influencer te vinden. Daarnaast wordt het met de opkomst van micro influencers steeds eenvoudiger om een niche markt te aan te spreken.

Via de statistieken op Instagram, YouTube en Facebook is veel informatie over de volgers van de influencer inzichtelijk gemaakt. Met deze data kan je de juiste match maken. Het effectieve bereik zal nooit 100% zijn, maar met deze aanpak zorg je ervoor dat dit percentage zo hoog mogelijk wordt. 

Statistieken die je kan zien bij een YouTube en Instagram account
Links: statistieken van een Instagram bedrijfspagina.
Rechts: statistieken van een YouTube kanaal.

De juiste doelgroep in de praktijk: Ponkers en Warner Music

In 2015 kwam een nieuwe single van de Amerikaanse band Twenty One Pilots uit. Het liedje Stressed Out stond 24 weken in de Nederlandse Top 40. Voordat het nummer bekendheid kreeg in Nederland zocht het platenlabel Warner Music naar een ludieke manier om de single te promoten. Ze kwamen bij het YouTube-kanaal Ponkers uit. 

Herkenbaarheid als verbindende factor

“Met Ponkers maken we vaker parodieën op bestaande nummers. We maken onze eigen ludieke versie van het origineel. Bij de parodie voor Twenty One Pilots hebben we de originele clip genomen en daarin typisch Nederlandse kenmerken verwerkt. Bijvoorbeeld het spelen met Pokémonkaarten, iets dat iedereen van mijn generatie gedaan heeft. De kracht van deze parodie zit hem in de herkenbaarheid. Onze volgers zien als het ware hun eigen jeugdherinneringen terug. Dat maakt de video zo leuk!” – Noah Zeeuw.

Inmiddels staat de video op 2.9 miljoen views, is er ruim vierduizend keer gereageerd en is er 39 duizend keer een duimpje omhoog gegeven. De succesfactor van deze video? De single van Twenty One Pilots spreekt dezelfde doelgroep als de parodie van Ponkers aan. Een perfecte match dus! 

3. De activatie

De derde tip voor een succesvolle influencer campagne heeft alles te maken met het aanspreken van de doelgroep: de activatie. Deze activatie kan afhankelijk van de doelstellingen bepaald worden. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van het doen van een aankoop. Je kan de influencer voorzien van een exclusieve kortingscode. Hiermee kunnen de volgers geactiveerd worden om (tijdelijk) te profiteren van extra voordeel. Zijn je doelstellingen meer branding gericht? Dan is een activatie gericht op interactie of bereik logischer. Dit was ook het geval bij onderstaande case.

De activatie in de praktijk: Noah Zeeuw en Marvel Comics

Het laatste voorbeeld dat Noah geeft is een campagne die hij op zijn eigen Instagram kanaal heeft gedaan. Het gaat om een samenwerking met Marvel Comics om de nieuwe Venom film te promoten. Het gaat hier dus specifiek om branding/bekendheid doelstellingen. Om de doelgroep te activeren is een weggeefactie bedacht.

Het activeren van een specifieke doelgroep

View this post on Instagram

Cadeautjes voor jou! ???? Ik mag 10 Venom x Tom Hardy duo pakketten weggeven met exclusief bonus materiaal en Venom mode. WINNAARS ZIJN GEKOZEN! @tamaravdh, @ben.vlbd, @johnboyoverbeek, @blabbermouthentertainment en @sem_augustin veel plezier met het pakket! • #Venomnl is vanaf nu verkrijgbaar op Blu-ray, DVD, 3D, 4K en digitaal voor Video on demand & Digital download. Thanks to #SonyPicturesHomeEntertainment #ad

A post shared by NOAH JOY ⚡️???? (@noahzeeuw) on Feb 22, 2019 at 7:42am PST

“Veel van mijn volgers zijn, net als ik, gek van films. Op mijn kanaal De Filmfabriek review ik regelmatig nieuwe films. Veel mensen die dat leuk vinden volgen mij ook persoonlijk. Daarom is de samenwerking met Venom erg passend. Ik spreek met mijn kanaal een grote groep filmliefhebbers aan. Hoe zijn deze mensen beter te activeren dan via een winactie? Daarom heb ik via mijn Instagram kanaal tien Venom x Tom Hardy duo pakketten weggegeven. Ik kreeg ruim 500 reacties op mijn post, zo’n vijf keer meer dan gemiddeld”, zo vertelt Noah.

Influencer Marketing voor jouw merk

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geworden of Influencer Marketing ook voor jouw merk van toegevoegde waarde kan zijn? Of werk je al samen met influencers, maar heb je niet het idee dat er alles uitgehaald wordt? We gaan graag samen met je aan de slag om te bepalen hoe we influencer marketing voor jouw merk succesvol kunnen maken.

Lees nu deel II, waarbij we het hebben over de drie meest gemaakte fouten bij Influencer Marketing.